• Echte Barnsteen
  • Zilver 925
  • Veilig betalen
  • verzending NL-gratis
  • Deutschland 4 euro

De Oorsprong Baltische Barnsteen

Wetenschappers schatten dat Baltische barnsteen ongeveer 40 miljoen jaar geleden werd gevormd in een tijdperk dat bekend staat als het Late Eoceen (Tertiair).

Enorme bossen groeiden in het gebied van het grootste land in die tijd, in het gebied van wat nu Noord-Europa is - Fennoscandia.

Er waren bomen in het bos die, om redenen die tot op de dag van vandaag niet volledig werden uitgelegd, intensief begonnen te harsen.

Deze enorme harslaag zou kunnen zijn veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen, klimaatverandering of boomziekten.

De hars droop van de bast, druppelde van de wonden van de bomen en werd verzameld in de beschadigde stammen.

In de loop van miljoenen jaren stolde het en onderging het een langzaam polymerisatieproces - een verandering die het verhardde en consolideerde.

Erosie spoelde de brokken in beken en steeds grotere rivieren. Tegenwoordig vinden we ze in riviersedimenten onder de bodem van de Golf van GdaƄsk in de Oostzee en de kust, en op alle plaatsen waar ze door de ijstijden zijn overgebracht.

 

De insluitsels die in Baltisch barnsteen zijn aangetroffen, bevestigen dat veel soorten bomen, struiken en kleinere planten in het Eocene bos groeiden.

Meer dan 350 soorten verschillende planten zijn geïsoleerd uit hun overblijfselen in Baltisch barnsteen!

De flora van het barnsteenbos varieerde, afhankelijk van het type land waarop het bos groeide. Deze streken waren begroeid met naaldbossen en gemengde dennen- en palmbossen.

Dit bos was de thuisbasis van eiken, beuken, kastanjes, esdoorns, sequoia's, olijf- en kaneelbomen en struiken zoals magnolia's, hulst- en laurierbomen.

In de buurt van de rivier domineerden struiken en naaldbomen.

In dit bos leefden de voorouders van de hedendaagse vogels, reptielen, zoogdieren en insecten, zoals blijkt uit insluitsels met zoogdierhaar, vogelveren, slakkenhuisjes of kleine reptielen ingebed in barnsteen.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.